Scroll to top
© 2018, Memos Chrysikos S.A.
de en el

Ελαφρώς πιο πάνω φέτος οι τιμές παραγωγού στα Μέρλιν

Περίπου στα ίδια επίπεδα µε πέρσι κινείται η ελληνική παραγωγή πορτοκαλιών, όµως µε αισθητή παρουσία του φαινοµένου της µικροκαρπίας, ενώ ικανοποιητικές χαρακτηρίζονται οι τιµές προς εξαγωγή του προϊόντος. Αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά µέχρι στιγµής για τη σεζόν 2017/2018 κ.ά. σχετικά µε τα ελληνικά πορτοκάλια, όπως ανέφερε στην «;Ύπαιθρο Χώρα» ο Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύµβουλος του INCOFRUIT-HELLAS.
«Η ροή των εξαγωγών χαρακτηρίζεται φυσιολογική. Ωστόσο, δεν επαναλήφθηκε το περσινό ρεκόρ δεκαετίας όσον αφορά το τονάζ. Επίσης, µετά τις γιορτές εµφανίζεται µια κάµψη όµως σύντοµα θα επέλθει βελτίωση της ζήτησης από το εξωτερικό», τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης.

Μεταξύ 15-20 λεπτών το κιλό πωλούνται αυτό το διάστημαµα στον Νοµό Αργολίδας τα Μέρλιν αναλόγως ποιότητας και μεγέθους. Αυτό σημείωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «ΚΑΣΟΑ – ΔΑΝΑΟΣ», Γιώργος Ντόκος. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι στις αρχές του έτους οι τιµές παραγωγού είχαν ως εξής: 17 λεπτά για τις Ναβαλίνες και 14 λεπτά για τα Μέρλιν. Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί ότι αναμένεται μείωση της τάξης του 20%-30% στη φετινή παραγωγή της Αργολίδας λόγω της χαλαζόπτωσις. Λίγο πιο πάνω, όσον αφορά τις τιµές, βρίσκεται το λακωνικό πορτοκάλι, αφού το 2016 κυμαινόταν από 12-15 λεπτά και το 2017 έφτασε τα 20 λεπτά. Παράλληλα, αύξηση κατά 20%-30% αναμένεται στην παραγωγή πορτοκαλιών της Σπάρτης.

Αδύναμη ζήτηση αμέσως μετά τις γιορτές

Όσον αφορά τη ζήτηση από το εξωτερικό και την εγχώρια αγορά, ο κ. Ντόκος σημειώνει ότι «αμέσως μετά τις γιορτές παρατηρείται συνήθως μια καθίζηση. Αναμένουμε όμως να δούμε και πάλι κινητικότητα στην αγορά για τα πορτοκάλια». Επιπλέον, ανασταλτικός παράγοντας στις εξαγωγές των ελληνικών πορτοκαλιών –σύμφωνα µε τον ίδιο– αποτελεί και το γεγονός ότι φέτος είναι αρκετά ψιλά (μικρά), οπότε οδηγούνται προς χυμοποίηση. Η τιµή παραγωγού για τα πορτοκάλια χυμοποίησης φέτος αγγίζει τα 9 λεπτά το κιλό έναντι των 8 λεπτών πέρσι.

Σύμφωνα µε τα στοιχεία της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Στατιστικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών πορτοκαλιών για την εβδομάδα 30/12/2017 – 5/1/2018 έφτασαν τους 106.713 τόνους έναντι αντίστοιχων περσινών 131.296 τόνων.

Πρωταγωνιστεί η Ισπανία

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), από τα συνολικά 2,8 εκατ. στρέμματα, που είναι αφιερωμένα στην καλλιέργεια πορτοκαλιού, τα µισά βρίσκονται στην Ισπανία. Για το 2016, σύμφωνα µε έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Eurostat, περισσότερα από 2,7 εκατ. τόνοι πορτοκάλια, αξίας 1,8 δισ. ευρώ, εξήχθησαν από τα κράτη-µέλη της ΕΕ.

Περίπου το 90% αυτών, ήτοι 2,4 εκατ. τόνοι, κατευθύνθηκαν στην εσωτερική αγορά της ΕΕ. Μεταξύ των κρατών-µελών της ΕΕ, η Ισπανία (1,6 εκατ. τόνοι εξήγαγε το 2016 ή 57% των συνολικών εξαγωγών πορτοκαλιών της ΕΕ) ήταν πρώτη µεταξύ των κρατών-µελών, καθώς εξήγαγε τα πιο πολλά πορτοκάλια. Στη 2η θέση βρίσκεται η Ελλάδα µε 462.000 τόνους (17%). Τέλος, πάνω από το 70% των πορτοκαλιών που εισάγεται εκτός της ΕΕ προέρχεται από τη Νότια Αφρική ή την Αίγυπτο. Τέλος, Ολλανδία (548.000 τόνοι), Γαλλία (506.000 τόνοι) και Γερµανία (490.000 τόνοι) αποτελούν τα κράτη-µέλη που εισήγαγαν πιο πολλά πορτοκάλια το 2016.

Στην 8η θέση διεθνώς στα εσπεριδοειδή η Τουρκία

Συνολικά 4,3 εκατ. τόνους εσπεριδοειδή –συµπεριλαµβανοµένων πορτοκαλιών, λεµονιών, µανταρινιών και γκρέιπφρουτ– παρήγαγε η Τουρκία για τη σεζόν 2016/2017, σύµφωνα µε πρόσφατη έκθεση του αµερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA). Σηµειώνεται ότι η γειτονική χώρα κατατάσσεται στην 8η θέση παγκοσµίως στην παραγωγή πορτοκαλιών µε µερίδιο 2,7%. Παρ’ όλα αυτά, η τουρκική παραγωγή εσπεριδοειδών είναι 63% πάνω από την εγχώρια κατανάλωση. Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι Τούρκοι παραγωγοί αναζητούν νέες ποικιλίες από άλλες χώρες που πρωτοστατούν στην παραγωγή εσπεριδοειδών για να βελτιώσουν την εγχώρια σοδειά και να προσελκύσουν νέες αγορές για εξαγωγές. Συνολικά, το 50% της τουρκικής παραγωγής, αξίας 880 εκατ. δολαρίων εξάγεται µε κορυφαίους προορισµούς τη Ρωσία, το Ιράκ και την Ουκρανία.

Post a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *